
Vlees- en Kaasfondue bij de Koevoet: al 50 jaar de Favoriet bij gasten
De oorsprong van onze iconische fonduegerechten? Die ligt bij Agnes, onze moeder en de grondlegger van deze traditie. Haar unieke ervaringen in Zwitserland vormen de basis van wat vandaag de dag nog steeds een essentieel onderdeel is van De Koevoet.
Agnes groeide op in een hotel-restaurant in Bolsward. Al op jonge leeftijd moest ze haar steentje bijdragen, omdat haarvader vroeg overleed. Om toch iets meer te leren en iets van de wereld te zien ,is ze er twee keer tussenuit gegaan, naar Zwitserland.
Eerst bracht ze een jaar door als au pair in Zürich. Hier leerde ze de kunst van het koken, met een speciale interesse voor kaas- en vleesfondue en verfijnde sladressings. Hier ontstond haar droom om ooit een fonduerestaurant te starten. Later werkte ze vier maanden hoog in de Zwitserse bergen, in Gaststätte Stöffeli, alleen bereikbaar met een skilift. Deze unieke omgeving en culinaire ervaring versterkten haar passie voor fondue.
De Koevoet en de geboorte van de fondue-traditie
Toen Agnes samen met haar echtgenoot als bedrijfsleidersechtpaar aan de slag ging bij De Koevoet, kreeg ze de kans om haar droom te verwezenlijken. Wat begon als een eenvoudige ontmoetingsruimte op de voormalige hooizolder, groeide al snel uit tot een plek waar gasten konden genieten van heerlijke maaltijden. Naast klassiekers als halve hanen en saté(destijds opgewarmd in water, met patat en salade), werd de fondue al snel hét pronkstuk op het menu.
Onze vleesfondue bestaat uit drie soorten vlees, die in hete olie worden gegaard, begeleid door twee frisse groene salades, vier huisgemaakte sauzen (waaronder de beroemde knoflooksaus), stokbrood en patat. De kaasfondue wordt geserveerd met brood, knapperige dipgroenten, twee groene salades, gefrituurde champignons en patat.
Kom langs en proef zelf waarom deze gerechten nog steeds de “signature dish” van De Koevoet zijn. Ze staan garant voor oergezellige avonden bij de open haard in het Havencafé van De Koevoet, al meer dan 50 jaar!